Happy Cat Kaoani

Tuesday, December 6, 2011

Misalan2 yg terdapat di dalam Al-Quran.

Assalamualaikum warahmatullahi taala wabarakatuh diucapkan kpd rakan2 semua, n xlupe juga pada tunang trcinta (Sa’idah Nadhirah) yg abg sayangi sentiasa hehe.

Al-Quran adalah mukjizat agung yg diturunkn Allah taala kpd umat manusia melalui nabi Muhammad saw sbg panduan hidup kpd manusia. Dgn hidup brpandukan kpd AL-Quran n As-Sunnah, manusia akan selamat n tdak akan sesat buat selama-lamanya.

Di dalam Al-Quran byk trdpt ayat2 misalan, ayat2 perumpamaan, yg mnjadikn manusia sgt mudah ntuk memahaminyer.

Sbgai cth, di dalam surah An-Nur ayat 39, Allah swt menggambarkan amalan yg dilakukan oleh org2 kafir itu tdak brguna, tdk brmanfaat lgsung disisi Allah swt diakhirat kelak n amalan itu tdak dpt menolongnye skalipun amalan itu adalah baik n terpuji. Amalan itu adalah umpama riak sinaran ditengah pdg pasir yg disangkakan air tetapi bkn air.

Surah An – Nuur: 39.

39. Dan orang-orang yang kafir pula, amal-amal mereka adalah umpama riak sinaran panas di tanah rata yang disangkanya air oleh orang yang dahaga, (lalu ia menuju ke arahnya) sehingga apabila ia datang ke tempat itu, tidak didapati sesuatu pun yang disangkanya itu; (demikianlah keadaan orang kafir, tidak mendapat faedah dari amalnya sebagaimana yang disangkanya) dan ia tetap mendapati hukum Allah di sisi amalnya, lalu Allah meyempurnakan hitungan amalnya (serta membalasnya); dan (ingatlah) Allah Amat segera hitungan hisabNya.

Di dlm surah Al- A’araf ayat 176 pula, Allah swt menggambarkan org2 yg mndustakan ayat2 Al-Quran adalah sprti anjing yg menjelirkan lidah.

Surah Al-A’araf : 176

176. Dan kalau Kami kehendaki nescaya Kami tinggikan pangkatnya dengan (sebab mengamalkan) ayat-ayat itu. Tetapi ia bermati-mati cenderung kepada dunia dan menurut hawa nafsunya; maka bandingannya adalah seperti anjing, jika engkau menghalaunya: ia menghulurkan lidahnya termengah-mengah, dan jika engkau membiarkannya: ia juga menghulurkan lidahnya termengah-mengah. Demikianlah bandingan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami. Maka ceritakanlah kisah-kisah itu supaya mereka berfikir.

Dan cth terakhir ntuk entry kali ni adlh di dalam surah Al-Jumuah ayat 5, Allah swt menggambarkn bgaimana kaum yahudi yg mndustakan islam dan nabi Muhammad wlaupon perkara tersebut ada dceritakan didalam kitab taurat, tp mereka tetap mndustakannya adalah umpama keldai yg memikul kitab2 yg besar, sdgkan keldai itu xtau apa yg dipikulnya itu.

Surah Al-Jumuah : 5.

5. (Sifat-sifat Nabi Muhammad itu telahpun diterangkan dalam Kitab Taurat tetapi orang-orang Yahudi tidak juga mempercayainya, maka bandingan orang-orang (Yahudi) yang ditanggungjawab dan ditugaskan (mengetahui dan melaksanakan hukum) Kitab Taurat, kemudian mereka tidak menyempurnakan tanggungjawab dan tugas itu, samalah seperti keldai yang memikul bendela Kitab-kitab besar (sedang ia tidak mengetahui kandungannya). Buruk sungguh bandingan kaum yang mendustakan ayat-ayat keterangan Allah; dan (ingatlah), Allah tidak memberi hidayah petunjuk kepada kaum yang zalim.

Begitulah misalan2 yg terdapat didalam Al-Quran yg Allah swt gambarkan. Terdapt begitu byk misalan n perbandingan yg ada, tdak dpt pnulis mnulisnyer semua di sni. Smoga bermanfaat ntuk kta semua n kta semua di bwh rahmatNya, wassalam :).

No comments:

Post a Comment