Happy Cat Kaoani

Saturday, July 11, 2015

Lahirnya seorang putera ( kronologi kelahiran anak ke-2)


assalamualaikum,
Kelahiran yg kedua ni memg lain dgn kelahiran puteri sulungku, mari aku ceritakan...

hari sabtu (39minggu 4hari)

Ini hari check up sebelum due date, checkup mcm biasa, kepala baby dah ada kat laluan.. Hati gembira dpt besalin normal lg..

Hari rabu (40 minggu)

mcm biasa doktor pon scan, tibe2 dr mimi ckp, ade sesuatu berlaku, baby awak melintang.. Hati rasa kecewa, dr mimi bawa kami refer prof dr haizal, baby dlm kedudukan unstable, pagi tu masuk wad utk doktor monitor sampai besok, kalu baby masih melintang, terus c-zer.
Tp, aku dan hubby da plan kalau c-zer nk g gov jer. Yerla.. X sempat nk kumpol smpi berpuloh ribu.. So, dr haizal pon buatkn surat, kami pon bergegas ke hospital sgi buloh..

2 pm,
Da sampai hospital terus g dewan bersalin, daftar di kaunter... Aku pon bw kain batik, masuk dewan bersalin.. Tgk ramai sungguh puan2 yg tgh tunggu nk beranak, masing2 duduk kat kerusi.. Ade yg menjerit2.. Lame jgk tunggu, akhirnya namaku dipanggil utk buat ctg... Dr posisi telentang ke posisi mengiring, telentang balik.. Senak dada lame2 baring telentang, rasa lama gile buat ctg ni.. Huhu

5pm..
Habes buat ctg, duduk menunggu lg.. Xlame lpastu doktor pggil buat pemeriksaan.. Nama die doktor asyikin..

Dr syikin scan, dia kate melintang dan dia kata nk bincang dgn pakar bila untk c-zer..
Dr pakar tu sampai, die cek ve dulu.. Lpastu fia ckp da buka 2cm, sy dpt rs jari2 dia.. Kne c-zer hr ni jgk..

6pm
Siap da pasang tiub kencing tukar bju bedah dan menunggu di katil.. Ade dr dtg amik darah, lpastu dgr jeritan2 org tgh beranak, dan mcm2 lg.. Oo lupe, suamiku disuruh masuk utk jumpe dr syikin sbb dia nk bg penerangan pasal c- zer ni.. Lepastu die datang amik barg2 pakaianku.. Sambil dukung kakak Aisy, tgk muka kakak Aisy sedih jer, sempat peluk cium.. Suamiku pesan, doa byk2, zikir.. Semoga semuanya selamat..

11.30pm
Dipendekkan cerita aku ditolak ke operation theater.. Fuyoo jauh betull mcm x smpi2 rsnyer...
Sampai jer, aku menjeling2 ke board, tulis dr2 yg bertugas pd hr itu.. Termasukla dr bius dan dr o&g..
Aku diberi penerangan mcm mne c-zer ni.. Nurse tenangkan aku yg sememangnya gabra, dia kate jgn risau, x rasa sakit.. Tp denyutan nadi, tekanan darah kerap tinggi..

Rasa betul2 x selesa.. Dgn tutup kpala asek masuk mata..huhu..badan diberi wap panas, tp dia punya menggigil, lgsung x tahan.. Dgr suara puteraku menangis, dgr doktor laki tu kate, settle... Lpastu proses jait menjait kot, xlame kemudian dr dan nurse bawakan puteraku, dia tunjuk dan tanya.. Puan dapat baby ape ni puan.. Ku kata lelaki, dr tu sambung, comelnya anak puan ni.. Nurse2 kerumun anakku, masing2 muka happy, aku pulak tgk dia.. Terdetik dalam hati.. Sebijik muka Aisy, lepas rindu kt Aisy tgk dia...

Da siap pembedahan tu, dgr suara dr lg, suruh bg aku ubat, sbb dah menggigil teruk, dan ubat tu buatkanku mengantuk sgt, tp dpt tido2 ayam je, smentara tggu wad, aku diletakkn di tmpt menunggu kt dlm OT tu.. Sambil di monitor tekanan darah.. Sesekali berbunyi mesin tekanan darah tuu.. Nurse tegur aku, suruh aku tarik nafas, hembus, spy bertenang..

Akhirnya aku dipindahkan ke ward, dan aku pon berehat.. Tp aku x putos2 minta air, tp nurse x bg, sbb aku kne berbaring selama 6 jam, jd aku bersabar je la.. Dlm tgh lena tu, terasa dahiku dikucup, rupanya suami ada kat sebelah.. Aku tanya, abg da tgk baby?... Suamiku senyum dan kata "dah td," lpastu aku terus tertidur... X sedar

Saturday, June 20, 2015

Tak sabar menunggu

Alhamdulillah, dah nk masuk 39minggu dah anak ibu kt dlm womb ni.. Ibu rasa x sabar sgt nk jumpe die..hihi,

Kakak Aisy pon da smakin aktif, nnt bole la main same2 dgn adek dia.. Tp dah taw dah, kakak Aisy tu msti garang..

Syukur sgt sbb Allah bg ibu and abah rezki anak sepasang.. So lepas ni abah da bg green light untuk ibu rehat lama2 sikit.. Hihi,

Ok, berbalik pd cerita pasal adik, ibu perasan dr week 36, perut ibu mcm mkin kecik je... Punya ibu risau sbb ms checkup 35 week, adek still breech..

Mcm2 ibu buat dgn harapan adek berpusing ke posisi yg betul..

Alhamdulillah, ms checkup 37week, adek dah di posisi yg betul.. Lpas daripd tu.. Ibu asek rs nyilu2 sgt, contraction pon kerap jgk.. Tp x sekuat mcm time nk bersalin tu laa..x teratur..

Tp serius, ibu hrp checkup 39week nnt terus je beranak.. Xsabar nk tgk adek, msti secomel kakak Aisy.. Yela, da gen ibu, mstila kan..kikiki

Kakak Aisy pulk da xnk minum susu skrg, dulu ms die stat x nk minum susu.. Py ibu risau pasal, makan pon xnk... Puas cari mknn yg die minat.. Smpi da kurus2 laa.. Sedeyh, ms tu die bru je pndai jln, hehehe, jln lmbt sikit.. Mgkin sbb die rs nk jd baby lame2 kot.. Die berjalan tu lepas ibu train die tido x pkai buaian..

Agknye lpas da pndai jln, die terasa diri da besa tu..tu yg xnk minum susu dlm botol.. Akhirnya ibu buat vico+dugro+gula sikit sgt.. Buat dlm cwn, minum pki straw..

Lately, kdai runcit bwh tu ade jual gem coklat delicia, ibu pon beli.. Aisy die mkn roti, nasi, kurg..biskut kering tula feveret die.. Smpila ibu bg die rs roti letak jem coklat tu.. Minat pulak, syukur sgt, sbb nk jgk die mkn.. Mengulang2.. Nmpk jgk die mkin berselera sjak tuu..

Nasi, kompom mkn isi ikan seekor, lpastu bru die abeskn nasi.. Nasi pon ibu xletak byk.. Sbb kalu ltak byk, byk pulak yg masuk dlm perot ibu nnt..kikiki..

Ooo, ok la, nnt cerita lg..

Bye, assalamualaikum

Wednesday, February 18, 2015

nak tumbuh gigi pulak

Assalamualaikum,

Baru 5 hari cabut gigi, luka gusi x sembuh lagi..tgk2 ade gigi baru nak keluar.. Gigi geraham molar kedua.. Baru nk tumbuhh.. Sob2.. Patotler x kurg2 sakitnye, kejap2 gatal, pastu berdenyut2... Ish ish

Pelik, tua2 baru nk tumbuh.. Gigi bongsu 4-4 x tumbuh lg.. Xtawla mcmne seksa kalu die tumbuh nnt. Sob2.. Ok bye2

Saturday, February 14, 2015

kisah cabut gigi geraham bawah molar ke

assalamualaikum,

kali ni kali ke 3 aku cabut gigi, tp inilah kali pertama aku cabut gigi geraham bawah.. Sobs, da la memg ade 1 je geraham besar tu.. Mane ntah ilang lg satu...

Time tunggu bius sempat lg nk ty doktor,

Aku: doktor, geraham molar ke dua saya sebelah ni x pernah tumbuh
Doktor: eh, ye ke.. Ha ah ade satu je

Doktor tekan2 gusi aku yg xde gigi tu..

Doktor: tapi saya rasa mcm ade je ni, mungkin lepas cabut yg ni dia akan keluar, sebab rahang awak sempit tu yg die x keluar tu

hatiku da riang gembira, berharap geraham itu tumbuh.. Hati berbunga2..

Doktor pun cabut la gigiku, pakai playar, goyang2 lpastu tolak2, goyang2 lagi, tarik2.. Gigiku masih x keluar.. Sempatku dgr kate doktor.."root dia sangkut kat dlm"

dalam keganasan doktor mahu menarik keluar gigiki tibe2 aku merasa sendiku mahu terkehel..doktor n assistantnyer menjerit,

"eh2, awak kenapa??" doktor stop.. Aku xtawu nk jawab.. Lntas doktor memberiku rehat seminit..

"sikit je lagi gigi awak ni"
Doktor dan assistant sambung kerja dan akhirnya "selamat tinggal gigi gerahamku yang dah pecah"... Huhu

Lepastu ,
Doktor: saya rasa geraham awak tu melintang kat dalam.
Aku: kalu melintang die x tumbuh ke doktor?
Doktor: kalu melintang dia duk diam2 je la dlm tuu

Aku pon rasa sedih, tp doktor nasihatkn buat scan orthopodik pas besalin nnt untuk kepastian.. Huhu...

kalu nk tahu, lepas bius habis sakit giler gusi ni, tpaksa mkn pain killer.. Maklumlet gusiku da rabak.. Huhhuhu.. 3 harila mkn bubur.. Time cabut geraham kecik atas ok jerr, xyh nk mkn bubur sgt.. Yg bwh ni susah menjaganya.. Awwww sakit :'(

Sayangi gigi anda

oh gigi ku !!

Assalamualaikum,

Dah dekat seminggu dah sakit gigi ni.. Tp xdela sakit sgt sampai nk menampor orang..hihi

Selama ini aku punya ingat gigi geraham bongsu aku da tumbuh semua..ye la, bila tgk cermin gigi geraham besar belah kiri ade 1 je, yg lain atas bwh ade 2 geraham besar.. Sampai la pg td, aku nk kira gigi hubby ksayangan aku tu.. (gigi sendiri xpnah kira pulak)..
Aku kira geraham die ade 5, terus terkejut pasal geraham aku ade empat je, sebelah kiri bawah tuu ade 3 je!!!!..

Menunjukkn gg bongsu xpernah tumbuh pon!!!.. Sob sob, da la gigi geraham besar belah kiri yg tinggal satu tu mcm da x bole di selamat kn sbb da pecah n sakit..

Husband aku pon g keje, tgh hr die kol, dia kate die da buatkn appointment gg esok... Sempat die bgtau giginye ade 32.. Si bongsu sume da tumbuh..tnpa sedar...bertuah betul, org lain smpi demam3.

Sampai skarang aku pikir, mne pegi geraham aku yg satu.. Mnekah hilangnya?.. Adekah ms duk skolah rendah dulu doktor suke suki cabot gg aku sebb ingt tu gigi susu??.. Sadis..

Memgler aku da pnah cabut gg 2kali dah, dua2 gigi geraham kecil atas kanan kiri.. Hihi, hrp2 gigi bongsuku nnti tumbuh dgn sengnye.. Ke xkan tumbuh?? Arghh tidakkkk.. Sobs..

Pesanan akhir: jagalah gigi anda..huhu
.