Happy Cat Kaoani

Friday, September 7, 2012

khasiat janggut sang suami..

Assalamualaikum,

Sudah berkurun rasanya tak menulis di blog ni. Maklumlah, kekosongan idea untuk menulis. Hari ni baru saya ada sesuatu untuk di kongsikan bersama-sama. Iaitu khasiat janggut suami, unik x tajuk nye tu? PAstilah tidak, kalau google search memang byk jer org da tulis pasal ni..hehehe

Apakah khasiatnya?

.... Janggut suami mempunyai 1 hormon yang membantu isteri dalam organ pembiakan dia(yakni rahim). Ramai wanita yang mengalami masalah haid tak teratur, susah nak mengandung dan pelbagai jenis masalah lah..

Kalau seorang wanita tu, mempunyai masalah haid tak teratur, haid panjang melebihi had yang sepatutnya.. bila ke klinik pakar, atau jumpa doktor sakit puan. apa yang doktor akan lakukan untuk mengetahui masalah.

1. doktor akan scan rahim dengan ultrasound,

Tujuan untuk apa?::mengetahui sekiranya dalam rahim tu ada janin(takut pendarahan sebab keguguran), mengetahui sekiranya rahim itu sihat(takut ada ketumbuhan atau fibroid dalm rahim yg sebabkan pendarahan)
result: doktor pun cakap.. rahim sihat, tiada masalah.. syukurlah :)

2. Doktor akan buat ujian melalui air kencing

Tujuan dia:: tak lain x bukan adalah untuk mempastikan tiada kandungan luar rahim yang juga bole menyebabkan pendarahan:kes ni bhy ni,
result: doktor pun cakap.. ok negative.. Alhamdulillah

3. Result akhir: doktor akan cakap "kamu mempunyai masalah hormon yang tidak stabil.

cara rawatan: MEmberi ubat hormon sama ada yg hanya ada hormon progestron, ataupun ada gabungan hormon progestron dan estrogen.

Tapi: tahukan anda, ubat hormon itu hanya dapat mencantikkan timing haid, tapi tak dapat merawat punca sebenar kepada masalah haid berpanjangan atau pun haid tak teratur td..

kalau nak tulis punca sebenar memg panjang sgt, sebb kene catatkan balik kitar mestrual yg berlaku dalam rahim wanita. Nak baca pun memang pening.

Apa kaitan semuanya dengan khasiat janggut suami tadi? sila sambung baca.. TERUJA TAK? :)

"Dr Jamnul Azhar Mulkan, seorang doktor perubatan, pemilik rangkaian klinik juga seorang pendakwah, dalam satu ceramah, mendedahkan hasil kajian yang sangat luar biasa mengenai khasiat janggut.

Menurutnya, kajian oleh saintis dari Massachusetts Institute of Technology, Amerika Syarikat yang berjudul The Amazing Fact of Human Body mendapati janggut lelaki mengandungi hormon testosteron yang amat diperlukan bagi kesuburan wanita. Ia mampu menstabilkan kitaran haid selain menggalakkan pertumbuhan telur wanita."-sumber=http://hasnulhadiahmad.com/rahsia-di-sebalik-janggut-suami-pada-isteri/

Caranya macam mana?- usaplah sentiasa janggut suami anda, insyaAllah haid anda adan semakin teratur, dan jgn lupa, berserah berdoa dan bertawakal kepada Allah.. :)

No comments:

Post a Comment